Warning: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /home/gozvezd/public_html/zvezdara.org.rs/includes/funkcije.php:1) in /home/gozvezd/public_html/zvezdara.org.rs/libraries/joomla/session/session.php on line 423

Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /home/gozvezd/public_html/zvezdara.org.rs/includes/funkcije.php:1) in /home/gozvezd/public_html/zvezdara.org.rs/libraries/joomla/session/session.php on line 423

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/gozvezd/public_html/zvezdara.org.rs/includes/funkcije.php:1) in /home/gozvezd/public_html/zvezdara.org.rs/libraries/joomla/session/session.php on line 426
Gradska opština Zvezdara - Verski objekti
  • Gradska opština Zvezdara
  • Gradska opština Zvezdara
  • Gradska opština Zvezdara
  • Gradska opština Zvezdara
  • Gradska opština Zvezdara
  • Gradska opština Zvezdara
  • Gradska opština Zvezdara
  • Gradska opština Zvezdara
Početna O Zvezdari Znamenitosti 
Verski objekti Štampa

crkpokrovaprbogorodice

PRAVOSLAVNE CRKVE

crksvprorilijeCrkva Svetog Ilije
Vitezova Karađorđeve zvezde 61, Mirijevo

Crkva Svetog proroka Ilije (u starom delu Mirijeva) sazidana je 1834, za vreme vladavine knjaza Miloša Obrenovića, i jedna je od najstarijih u Beogradu. Posvećena je čudotvorcu i bogougodniku iz grada Tesvita, Svetom Iliji Gromovniku. Živopis je 1992. uradio đakon Dobrica Kostić iz Smedereva.

crkvasvnikola.jpgCrkva Svetog Nikole
Novo groblje, Ruzveltova 50a

Hram Svetog Nikole na Novom groblju zadužbina je udovice Stanojla Petrovića, državnog savetnika knjaza Miloša. Izgrađen je 1893. u vizantijskom stilu po planovima arhitekte Svetozara Ivačkovića  i ukrašen je ikonama Svetog Nikole i Svete Petke koje su delo akademskog slikara Vladimira Price. Ikonostas je naslikao slikar Stevan Todorović sa suprugom Poleksijom, a zidne slike Andrija Domeniko po kartonima slikara Petra Ranosovića.

crksvlazaraCrkva Svetog Lazara
21. divizije 33

Hram se nalazi na Bulbulderu i posvećen je Svetom Velikomučeniku kosovskom knezu Lazaru. Kamen temeljac je osvećen na Petrovdan 1935, a izgradnja je završena već 1936. po projektu arhitekte Momira Korunovića. Čin osvećenja hrama kao i prvu arhijerejsku liturgiju obavio je patrijarh Varnava. U crkvi se čuva deo moštiju Svetog velikomučenika kneza Lazara i čudotvorna ikona Svetog Mine. 

crkvaprbogorodice.jpgCrkva Pokrova Presvete Bogorodice
Kajmakčalanska 55

Izgradnja crkve Presvete Bogorodice počela je na inicijativu porodice Ćosić dvadesetih godina i konačno je završena 1933. zalaganjem episkopa Nikolaja Velimirovića. Crkva je ime dobila po ikoni Presvete Bogorodice koju su u Beograd iz Rusije, posle Oktobarske revolucije, donele ruske izbeglice. Zanimljivo je da ona predstavlja vernu kopiju ikone majke Božije iz Pećke Patrijaršije. U crkvi se čuva deo moštiju Sv. Kozme i Damjana.

Crkva Svete Velikomučenice Nedelje
Veliki Mokri Lug

Gradnja ovog hrama je započeta 1992. i završena je 2001. Sveta Velikomučenica Nedelja se po novom kalendaru slavi 20. jula. Svetica po kojoj hram nosi ime živela je u Anapoliji. Za izgradnju ovog hrama najzaslužniji je protojerej Branko Kovačević.

crkvasvtrifuna.jpgCrkva Svetog Trifuna
20. oktobra 13c, Mali Mokri Lug

Hram svetog mučenika Trifuna u Malom Mokrom Lugu, izgrađen 1995. Nosi ime čudotvorca, zaštitnika voćara, vinogradara i zaljubljenih - Svetog Trifuna, koji je pandan katoličkom zaštitniku zaljubljenih - Svetom Valentinu.

Crkva Svetog Pantelejmona
Mirijevo, Vojina Đurašinovića Kostje 2

Izgradnja hrama je počela 2002. godine po projektu arhitekte Milana Tomića iz Beograda. Prva liturgija je odslužena 2006. godine. Hram je i dalje u izgradnji.

 

 


 

 

KATOLIČKA CRKVA

crkvasvantuna.jpgCrkva Svetog Antuna
Bregalnička 14

Crkva Svetog Antuna odnosno crkva Svetog Ante Padovanskog podignuta je u čast ovog sveca povodom 700 godina od njegove smrti. Predstavlja jedno od značajnijih sakralnih ostvarenja slovenačkog arhitekte Jožeta Plečnika (1872-1957). Crkva je kružnih oblika, sa stilizovanim antičkim stubovima na ulazu, veličanstvenim orguljama i oltarom iznad kojega je kip svetoga Ante, delo čuvenog vajara Ivana Meštrovića. Prvobitno je tu 1926. podignut samostan bosanskih franjevaca. Izgradnja crkve je započeta 1929. a završena 1932. Svoj današnji izgled crkva je dobila 1962. kada je dovršen zvonik.

Samostan Isusovih malih sestara
Đevđelijska 51Baptistička crkva
Slobodanke Danke Savić 33

Prvobitno se nalazila u Aleksandrovoj ulici 264, a prva služba u njoj je održana 1930. Zgrada ove crkve srušena je 31. januara 1973. (u sklopu rekonstrukcije tadašnjeg Bulevara revolucije) bez rešenja o eksproprijaciji. Posle dugotrajnog sudskog procesa crkva je 1980. dobila rešenje o eksproprijaciji imovine. U međuvremenu, crkva je decembra 1976. kupila kuću u ulici Slobodanke Danke Savić 33, a prva služba je u njoj održana na Duhove 1977.